Marka | Kamis |
Kraj pochodzenia | Polska |
Opakowanie | 15 g |
Waga (brutto) | 19 g |
Wymiary (mm) | 110 x 8 x 149 |
Jej ojczyzną jest rejon Morza Śródziemnego, ale obecnie uprawiana jest na całym świecie. O kulinarnym i leczniczym zastosowaniu kolendry świadczą dokumenty sprzed ponad 3000 lat. Wzmianki o niej znaleziono w literaturze sanskryckiej, egipskich papirusach, a także w Biblii. Jako przyprawę stosuje się owoce, które mają korzenny aromat, z pieprzowo-balsamiczną nutą i słodkawy, a jednocześnie lekko piekący smak. Kolendra stanowi ważny składnik wielu mieszanek przyprawowych m.in indyjskiej mieszanki Curry. Przyprawia się nią dania mięsne, zwłaszcza z jagnięciny, indyka i wieprzowiny. Jest także składnikiem marynat i kiszonek, dobrze komponuje się z sałatą oraz zupami np.: grochową czy fasolową. Kolendrę stosuje się również do pieczywa i pierników.
Przechowywanie Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Informacje dla alergików Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są: gorczyca, gluten, seler, soja, mleko, jaja i sezam.