KAMIS ZIOŁA PROWANSALSKIE 10G
Zioła prowansalskie
Marka | Kamis |
Kraj pochodzenia | Polska |
Opakowanie | 10 g |
Waga (brutto) | 14 g |
Wymiary (mm) | 110 x 150 x 6 |
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Informacje dla alergików
Na terenie zakładu produkcyjnego wykorzystywane są: gorczyca, seler, soja, gluten, mleko, jaja i sezam.
Skład
bazylia - 18%, majeranek - 17%, rozmaryn - 16%, cząber, szałwia, oregano, tymianek, mięta
Dodatkowe informacje informacje
Nazwa mieszanki pochodzi od nazwy regionu we Francji - Prowansji, znanej z obfitości ziół aromatycznych. Wyjątkowo udane ich połączenie pozwoliło uzyskać kompozycję o niepowtarzalnym aromacie i licznych zaletach kulinarnych i zdrowotnych. Zioła prowansalskie zawierają duże ilości substancji czynnych: olejki lotne, garbniki i gorycze. Związki te pobudzają zmysł powonienia i smaku, wzmagają apetyt i ułatwiają trawienie. Zioła prowansalskie są szczególnie polecane jako przyprawa do potraw tłustych, korzystnie wpływają na mało atrakcyjne potrawy dietetyczne: używane są w diecie bezsolnej. Mają szerokie zastosowanie jako przyprawa do zup, sosów ziołowych, sałatek, twarogów i jaj. Są również niezastąpione przy sporządzaniu pieczeni, mięs mielonych, potraw z grilla, farszów oraz potraw z ryb i drobiu.